Begravning

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. Och oavsett om tillhör du Svenska kyrkan, något annat trossamfund, eller inget trossamfund alls kan du välja en borgerlig begravningsakt. 

Hur går en borgerlig begravning till?

En av de största möjligheterna med en borgerlig begravning är att ceremonin går att skräddarsy på ett helt unikt sätt. Ni kan ha hur mycket eller lite musik ni vill. Dikter, sånger, blommor, inga blommor. Det är helt upp till er. 
Det finns heller ingenting som hindrar att begravningen förläggs utomhus, i det egna hemmet eller annan plats, bara det är praktiskt möjligt.

Tillsammans hittar vi svaren på alla era frågor och skapar en ceremoni som blir personlig och speglar den avlidne på ett värdigt sätt. 

Exempel på begravningsceremoni

Ibland kan det kännas svårt att skapa en ceremoni helt från noll. Då kan det vara en bra hjälp att ha något att utgå ifrån, som ni kan ändra efter egna önskemål.
Så här kan en enkel begravningsceremoni se ut.

Musik medan deltagarna intar sina platser
Detta är ofta lugn och stilla musik, men det viktigaste är att det passar er och speglar den avlidne. Generellt kan det vara fint att välja musik som den avlidne tyckte särskilt mycket om, för att på så sätt påminna er om personen. 

Inledningsord
Jag hälsar välkommen och säger några ord eller läser en vers om döden eller sorg. 

Musik
Det här kan vara antingen ett musikstycke eller solosång. Det väljer ni själva. 

Minnesord
Jag ger en kort beskrivning av den avlidnes levnad och viktiga händelser i hens liv. Kanske vill någon av er säga några ord.

Avsked till musik
Musik spelas och det finns tillfälle, för den som vill, att gå fram till kistan/urnan och ta eget avsked och eventuellt lägga en blomma om så önskas.

Slutord
Jag säger några korta ord om avsked och avslut.

Uttåg under musik
Ceremonin är slut och vi lämnar platsen/kapellet för grav- eller urnsättning.

Behöver du hjälp med planering utöver ceremonin?

Mina vänner på Lavendla Begravningsbyrå kan hjälpa dig med alla dina frågor kring begravningen. 

© Officiant Nina Klose 2019      |      Facebook

Skapad av Copyverkstan